За перший рік повномасштабного російського вторгнення Польща виділила 8,6 млрд євро на допомогу українським біженцям. Від початку повномасштабної війни до середини цього року понад 24 мільйони людей перетнули польсько-український кордон у пошуках притулку. При цьому, в Польщі залишилися 1,4 млн. українців, з них 90% це жінки і діти. Ці та багато інших даних можна прочитати в Доповіді про допомогу польських неурядових організацій Україні.

Photo: Ivonna Nowicka, CC BY-SA 4.0

Документ підготувала Конфедерація неурядових ініціатив Республіки Польща. Автори підсумували участь польських неурядових організацій у підтримці України від початку повномасштабної російської агресії. Звіт було представлено минулого тижня на конференції в Києві.

В ньому сказано, що в перші місяці повномасштабної війни до допомоги Україні було залучено майже 29 тисяч різного типу громадських організацій, що діють у Польщі. Залучення було масовим і не обмежувалося благодійністю. В той час Україні допомагали понад половина Добровільних пожежних служб і майже 40% Кіл сільських господинь. Автори звіту оцінюють вартість допомоги, наданої в перші місяці повномасштабної війни у понад 650 мільйонів злотих.

Спочатку допомога була спрямована в основному на біженців, які прибули до Польщі, а найпопулярнішою формою допомоги був збір речей. З часом все більше організацій долучалися до роботи на терені України, а біженцями в Польщі опікувалася держава. Зокрема, громадяни України отримали номери PESEL, отримали можливість працювати без дозволу на роботу та отримали соціальні пільги. Дітям було забезпечено місця в польських школах.

Допомога набувала різних форм: від матеріальної до психологічної та юридичної. Неурядові організації помагали біженцям знайти житло та догляд за дітьми, а також зорієнтуватися в польському ринку праці. Волонтери допомагали отримувати сертифікати про професійну кваліфікацію та записували біженців на курси польської мови. Завдяки, зокрема, такій діяльності, сьогодні в Польщі працює понад мільйон українців.

Іноді підтримка приймала більш оригінальні форми. Волейбольний клуб Projekt з Варшави провів благодійний матч для біженців та організував волейбольну академію для українських дітей. У свою чергу фонд In Blessed Art продавав ікони на ящиках з-під боєприпасів, які привезли з України.

Повну доповідь можна знайти тут.

Kontakt