«Інвестування в молодь з польської діаспори, переважно зі Сходу, не лише забезпечує їх фінансову підтримку, але й дозволяє їм розвивати свої таланти та здійснювати мрії. Отримуючи, вони вчаться допомагати іншим», – зазначив в розмові з Family News Service заступник директора Управління Фундації «Справа Нового Тисячоліття» з питань роботи зі стипендіатами о. д-р Лукаш Нич. Фундація підтримала уже понад 200 молодих представників польської діаспори. 22 жовтня виповнюється 45 років з дня інтронізації понтифікату покровителя Фундації св. Івана Павла ІІ, в цей день відбудеться його літургійне згадування.

фото: Фонд „Праця нового тисячоліття

Фундація «Справа нового тисячоліття» вже 23 роки підтримує талановиту малозабезпечену молодь із малих міст Польщі. Вона також відкрилася для польської діаспори. «Співпраця з двома ліцеями у Варшаві стала особливою сферою, де підтримують дітей та молодь з колишніх радянських країн. Часто їхні батьки не в змозі оплатити їхнє перебування та навчання в Польщі», – розповів о. Лукаш Нич.

Наразі допомогою Фундації користуються, серед інших, близько 20 молодих представників польської громади, переважно з колишніх радянських країн. З моменту заснування Фундація допомогла понад 200 молодим полякам зі Сходу, з країн Західної Європи, а також з інших континентів.

Важливим для стипендіатів є також досвід знайомства з польськими однолітками та підтримка Фундації в адаптації до нового середовища. «Нам дуже приємно бачити, як ці люди активно долучаються до діяльності академічних спільнот», – зазначив о. Нич.

Заступник директора Управління Фундації «Справа Нового Тисячоліття» з питань роботи зі стипендіатами подякував польській діаспорі за підтримку діяльності Фундації, також під час цьогорічного Папського дня. «Ми вдячні всім представникам діаспори, які долучаються до організації та збору. Ці пожертви йдуть у стипендіальний фонд», – наголосив о. Лукаш Нич.
Сабіна Дзякунь народилася в Гродно в багатодітній польській родині. Її виховували в основному дідусь і бабуся. З п’яти років вона живе в Польщі. Вона вивчала загальну журналістику в Університеті кардинала Стефана Вишинського, а зараз є студенткою Музичної академії в Лодзі. «Фундація дуже хотіла допомогти мені та інвестувати в мою освіту та особистий розвиток. Я розплакалася, коли дізналася про це, бо дуже потребувала такої допомоги», – підкреслила Сабіна Дзякун, додавши, що Фундація стала для неї як справжня родина, якої вона ніколи не мала.

За її словами, якби не Фундація, вона не знає, де б вона була зараз. «Я зрозуміла, що я не сама і мені є на кого розраховувати. Я можу оплатити навчання, про яке мріяла все життя. Я надзвичайно вдячна Фундації», – сказала Дзякун в інтерв’ю Family News Service.

Нині вона не лише користується допомогою Фундації, а й працює в її прес-службі та бере участь у її діяльності як волонтер. «Отримавши знання в Музичній академії, я можу передавати їх іншим, наприклад, під час поїздок чи молитов хвали», — зазначила вона.

Вікторія Урбан народилася і виросла в польській родині в Афінах. Після закінчення школи хотіла поїхати на навчання до Польщі. Вона вивчає педагогіку в Польщі і працює у Фундації уже 4 роки.«Для мене Фундація – це сім’я – місце, де я відчуваю себе в безпеці, де я можу рости серед своїх однолітків у спільноті унікальних людей, які намагаються жити за вченням Івана Павла ІІ. Це найбільше, що зі мною трапилося, завдяки чому я можу також пізнати польську культуру», – зазначила стипендіатка Фундації. «Завдяки Фундації я також змогла пройти додаткові курси та стати волонтером у таборах, які організовує Фундація», – додала вона.

Дмитро Аскірка походить із польської родини з Білорусі, отримує допомогу від Фундації з 2019 року, вивчає адміністрацію та прикладну лінгвістику у Варшавському університеті. «Фундація допомагала мені, коли я навчався в старших класах. Це дійсно була величезна допомога в оплаті за навчання та інтернат, тому що я не з багатої сім’ї», – сказав Аскірка.

Живучи в Білорусі, він завжди мріяв навчатися в Польщі. «Моя мрія збулася. Зараз я студент, потреби та витрати також величезні, але я дуже щасливий, що можу бути в цій спільноті та брати участь у зустрічах, таборах та реколекціях», – зазначив Дмитро Аскірка, який бере активну участь у діяльності Фундації як координатор.

Витоки Фундації «Праця Нового Тисячоліття» пов’язані з паломництвом св. Івана Павла ІІ до Польщі в 1999 р. На початку програма охоплювала групу з 500 молодих людей з 5 польських дієцезій. Після успіху пілотного року програма була поширена на всі дієцезії Польщі. Було організовано перший Папський день і організовано збір по всій польській церкві. Кількість стипендіатів постійно збільшувалася і сьогодні сягає кількох тисяч осіб.

Як підтримати Фундацію:
https://dzielo.pl/dla-darczyncy/jak-mozesz-pomoc/
https://e-zbiorka.pl/

Kontakt