„A család értéke és a lengyelek nagy hite, honfitársaim formált szíve az egész világnak megmutatja, ahogy egykor az Ulma család is megmutatta azoknak a szeretetét, akik befogadták otthonukba az Ukrajnából menekülteket” – hangsúlyozta Jan Sobiło, Harkiv-Zaporizzsja segédpüspöke, aki szeptember 10-én, vasárnap részt vett az Ulma család boldoggá avatásán. Marcello Semeraro bíboros, a Szentté avatási dikasztérium prefektusa a kárpátaljai Markowában boldoggá nyilvánította Wiktoria és Józef Ulmát és hét gyermeküket.

Fotó: Mirek Krajewski / FNS

Jan Sobiło püspök rámutatott a boldoggá avatás fontosságára az ukrajnai háborúval összefüggésben. „Ukrajna és számunkra, ukrajnai lengyelek számára a mai boldoggá avatás jelentős nap”. Sobiło püspök véleménye szerint ez a szertartás „megmutatja, hogy az evangélium él, és ha az evangélium él a mi népünkben, akkor az egész világot még szebbé teszi”.

A Vatikánból élő közvetítés volt, és a vasárnapi boldoggá avatás résztvevői Ferenc pápával együtt imádkoztak az Angelust. Az Ulma családról szólva Ferenc megemlítette az Ukrajnában zajló konfliktust. „Az ő példájukat követve érezzük magunkat hivatottnak arra, hogy a fegyverek erejével az irgalom erejét, az erőszak retorikájával pedig az imában való kitartást állítsuk szembe. Tegyük ezt mindenekelőtt a háborútól szenvedő sok országért” – mondta a pápa, és még intenzívebb imát kért a „mártír Ukrajnáért”.

A Szentatya felidézte, hogy „az egész családot 1944. március 24-én a nácik megölték, mert menedéket nyújtottak néhány üldözött zsidónak. „Ők az evangéliumi szeretet felmutatásával szálltak szembe az abban az időszakban uralkodó gyűlölettel és erőszakkal”. Mint a pápa megjegyezte, az Ulma család „fénysugár volt a második világháború sötétségében”. Arra buzdította a híveket, hogy példájukat példaként használják, „hogy kövessék őket a jóságra való törekvésben, a rászorulók szolgálatában”.

A Szenttéavatási Dikasztérium prefektusa, Marcello Semeraro bíboros homíliájában megemlítette azt is, hogy Ukrajna és Lengyelország határának közelében háború dúl. Hangsúlyozta, hogy „az Ukrajna elleni orosz invázió, amely 18 hónapja tart, nagyszámú menekültet kényszerített menekülésre, akik menedéket keresve kopogtattak Lengyelország ajtaján”. Megjegyezte, hogy ebben a nehéz időszakban „különböző kormányzati és önkormányzati intézmények és több ezer egyszerű családból származó ember spontán módon megnyitotta otthona ajtaját, hogy befogadja azokat, akiknek menekülniük kellett”. „A szomszéd befogadása sürgőssé vált a háború okozta erőszak és pusztítás miatt” – tette hozzá Semeraro bíboros.

Szeptember 9-én 18 órakor a markovai stadionban kiváló művészek közreműködésével koncertet tartottak az új boldogok tiszteletére. A Przemysli Főegyházmegye Caritas szervezte ezt a szép eseményt a boldoggá avatás előestéjén. Másnap, szeptember 10-én, vasárnap 10:00 órakor kezdődött az ünnepélyes boldoggá avatási szentmise, amelyen Marcello Semeraro bíboros, a Szentté avatási Dikasztérium prefektusa elnökölt.

Az ünnepségen több mint 30 ezren vettek részt Lengyelországból és világszerte, köztük a Bermudákról is. Ugyanakkor Markowa lakossága mindössze mintegy 4000 fő. „A boldoggá avatáson részt vett Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök is. Jelen voltak a zsidó közösség képviselői is. A szertartásra meghívást kaptak európai országok elnökei és miniszterelnökei, valamint a Lengyelországgal szomszédos országok püspökségei is. A boldoggá avatási eseményt több mint ezer ember készítette elő, és több mint 200 újságíró akkreditálta magát a lengyel és külföldi médiából. Két héttel a boldoggá avatás után, szeptember 24-én kezdődik az új boldogok ereklyéinek lengyelországi peregrinációja.

Az ulmák boldoggá avatása példátlan esemény az egyetemes egyház történetében. Először fordult elő, hogy egy egész családot boldoggá avattak. Ulmáékat 1944. március 24-én német csendőrök mártírhalált haltak, mert zsidókat rejtegettek. Liturgikus megemlékezésüket július 7-én, Viktória és József házasságkötésének napján ünneplik.

Kontakt