«Це не жалість, але солідарність, запевнення, що українці не самі у цей важкий час», – наголошує в інтерв’ю для Family News Service директор Команди Допомоги Церкві на Сході о. Лешек Крижа SChr. Зокрема, завдяки Команді, що діє при Конференції Єпископату Польщі, 550 осіб з України (у багатьох випадках це українці польського походження) та 160 молодих людей майже з усіх країн колишнього СРСР змогли поїхати на Світові дні молоді в Лісабон.

fot. ks. Leszek Kryża / Facebook

З огляду війну, яка триває в Україні, українська молодь є особливими представниками серед майже 200 національностей, які беруть участь у Світових днях молоді в Португалії. Бути в Лісабоні для них особливий досвід.
Як розповідає учасниця СДМ Вікторія з Борислава, показовим для неї був момент, коли вона з’явилася з українським прапором у Лісабоні. Тоді люди висловили їй особливу солідарність. «Для неї було надзвичайним те, що люди, які її зовсім не знали, які, можливо, навіть не знають, де Україна, висловлювали співчуття і солідарність зі стражденною Україною», – розповідає о. Лешек Крижа.

Унікальний жест солідарності з Україною зробив Святіший Отець Франциск. «Папа Римський вибачився, що він так мало може зробити для миру в Україні. Ми всі знаємо, що він намагається робити все можливе, але, на його думку, цього все одно недостатньо», – каже о. Лешек Крижа. «Для молодих українців зустріч зі Святішим Отцем була надзвичайним досвідом близькості. Папа запевнив їх у подальшій допомозі», – додав директор Команди Допомоги Церкві на Сході.

Кожен жест солідарності з молодими українцями зворушує їх і дає привід повернутися на батьківщину з більшим оптимізмом. «Вони повернуться в Україну і розкажуть про те, як люди запевняли їх, що вони з ними і що вони за них моляться. Це теж дуже цінний досвід Церкви», – зазначає о. Лешек Крижа.

Як наголошує директор Команди Допомоги Церкві на Сході, більшість молодих учасників СДМ, у тому числі зі Сходу, вперше бачать «молоду, співаючу, танцюючу та усміхнену Церкву». «Завдяки цьому вони не будуть соромитися своєї віри, зможуть говорити про неї сміливіше і з більшою відвагою», — каже він і додає, що, незважаючи на труднощі паломництва, кожен переживає це свято молодих з радістю, надією і вдячністю тим, хто їх приймає.

За словами о. Лешека Крижі, молодих учасників СДМ із країн колишнього СРСР об’єднує дві обставини: віра і, у багатьох випадках, польське коріння. «Вони обмінюються досвідом з країн, з яких приїхали, тому це дуже цінно. Скільки дружби починається тут. Я бачу, як молоді люди обмінюються адресами та телефонами. Я вірю, що ці стосунки не закінчаться, але після того, як вони повернуться додому, вони продовжуватимуть підтримувати один одного і продовжуватимуть спілкуватися», – наголошує він.

О. Крижа не сумнівається, що Світові дні молоді – це «абсолютно надзвичайний, дуже важливий і потрібний час». Він звертає увагу на важливість цієї події для подальшого життя юних учасників. «Кожен Всесвітній день молоді приносить плоди. Той, хто пережив це одного разу, захоче пережити це знову, він буде говорити про це скрізь», – наголошує він і додає, слідом за Папою Франциском, що «кожен молодий учасник Дня молоді покликаний не обов’язково до значних речей, а до тих малих справ, які насправді є великими жестами, великими справами». Молодих людей заохочують бути апостолами, не обов’язково десь на краю світу, але там, де вони є, де вони живуть. Важливо, щоб вони вчиняли конкретні дії, бо «віра вимагає конкретики», – говорить о. Лешек Крижа.

Всесвітні дні молоді в Лісабоні тривали з 2 по 6 серпня. Молодь вітала Папу в Лісабоні 3 серпня. Цей захід зібрав близько 500 тисяч молодих людей з усього світу. У п’ятницю, 4 серпня, під проводом Святішого Отця відбулося богослужіння Хресної дороги. У суботу Папа відвідав Фатіму. Неділя, 6 серпня – останній день СДМ. Учасники з майже 200 країн взяли участь у службах, а також в інших заходах, таких як концерти та зустрічі груп.

Kontakt