A magyarországi lengyelek közössége, bár kis létszámú csoport, rendkívül aktívan és lelkesen vesz részt Lengyelország identitásának és történelmének továbbadásában. Rendkívüli, fontos és szép környezetet teremtenek” – mondta Piotr Turzyński püspök, a lengyel emigránsok lelkipásztori gondozásának lengyel püspöki megbízottja, aki az elmúlt hétvégén részt vett a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szövetségének Szent Adalbert Szövetsége 30. évfordulójának ünnepségén.

Fotó: Piotr Turzynski püspök archívuma

A püspöki küldött az egyesületnek a Lengyel Püspöki Konferencia „Pro Polonia et Ecclesia” kitüntetését adományozta a lengyel közösség és az egyház érdekében végzett szolgálatai elismeréseként. „Ezek az emberek nagy elkötelezettséggel népszerűsítik a lengyel kultúrát és eszméket. A keresztény kultúra heteinek megszervezésével bemutatják a lengyel hagyományokat és kultúránkat”. – Turzynski püspök hangsúlyozta.

A Magyarországi Lengyel Katolikusok Szövetsége a kommunizmus idején elveszett Lengyel Ház visszaszerzése érdekében jött létre. Ez 1998-ban sikerült, és a házat 2002-ben Józef Glemp bíboros, Lengyelország prímása szentelte fel. „Azóta tapasztaljuk ennek a helynek a rendkívüli erejét, Szent Adalbert gondoskodását, aki lehetővé teszi, hogy ebben a Házban különböző csoportok egyesüljenek: óvodások, színjátszó csoport, Szent Kinga kórus” – jegyezte meg az egyesület elnöke, Takácsné-Kalińska Katarzyna. „Jól érezzük magunkat a Lengyel Házban. Hálásak vagyunk a jó Istennek, hogy ez a hely a miénk lehet” – tette hozzá.

A magyarországi lengyelek többsége vegyes családokban él, így a Lengyel Ház nemcsak a magyarországi lengyel szimpatizánsoknak, hanem a lengyel családok magyar tagjainak is bemutatja a lengyel kultúrát. Mint az egyesület elnöke kiemelte, „a Házban folyamatosan zajlik a kulturális élet, lengyel nyelvű kiállítások, találkozók, könyv- és filmbemutatók, valamint rendszeres lengyel közösségi találkozók zajlanak. Mindezek összehoznak bennünket”.

A Lengyel Házban a lelki gondozást évek óta a Krisztus Király Külföldi Lengyelségért Társaság és a Krisztus Király Külföldi Lengyelségért Missziós Nővérek Nővérei végzik, akik – mint az egyesület elnöke hangsúlyozta – „számos találkozót és a magyarországi lengyel közösséget egyesítő kulturális rendezvényt kezdeményeznek, élénkítenek”.

Turzynski püspök magyarországi látogatása során felkereste a magyarországi összlengyel kiegészítő iskolát és óvodát. Részt vett a lengyel szmájkokról való elnevezés ünnepségén. A hivatalosan egy éve létező intézmény székhelye Budapesten van. Ezen kívül országszerte 10 telephelye van 14 pedagógussal. „A pedagógusok lengyelek, akik pedagógiai végzettséggel rendelkeznek. Nemcsak kiváló tanárok, hanem mindenekelőtt hazafiak, akik Lengyelország iránti szeretetüket adják át lengyel diákjaiknak” – Hangsúlyozta Lang Anna, az iskola igazgatónője.

Az iskola minden ágában körülbelül 200 gyermek tanul. Csak Budapesten közel 90-en vannak, és az intézmény gyorsan növekszik. Az iskola a magyar rendszerben működik. Mint Lang Anna kiemelte, „a lengyel nyelv elsajátítása a legfontosabb, mert a nyelv az ajtó a kultúrához, a történelemhez és a hagyományokhoz”.

Az intézmény hangsúlyt fektet a Lengyelországhoz, mint második hazához való érzelmi közeledésre. „Nem mondjuk a gyerekeknek, hogy legyenek lengyelek, mert ez lehetetlen, ezek a gyerekek egyszerre magyarok és lengyelek. Ezt tiszteletben tartjuk, ezért sok műhelymunkát, találkozót, kirándulást, tábort szervezünk Lengyelországban, hogy a gyerekek belekóstoljanak Lengyelországba, és érzelmileg feltöltődve, benyomásokkal tértek haza. Ez nagyon motiváló. Még inkább arra készteti ezeket a gyerekeket, hogy megtanulják a nyelvet” – mutatott rá az iskola igazgatója.

A fő évfordulós ünnepségek szombat este a budapesti Szent István-bazilikában tartott koncerttel kezdődtek. A Przemyśl Kamarazenekar lépett fel. Mieczyslaw Surzynski Szent Adalbert tiszteletére című, op. 12-es miséjének ősbemutatóját adták elő.

asárnap Piotr Turzyński püspök celebrált szentmisét a lengyel Boldogságos Szűz Mária a keresztények segítsége templomban. A szentmisét más lengyel papok koncelebrálták: Fr. Leszek Kryża SChr, aki korábban a magyarországi lengyel diaszpórához tartozott, jelenleg pedig a Keleti Egyházi Segélyek Hivatalának igazgatója, valamint Fr. Marek Grygiel SChr, Fr. Tomasz Głuszak, a gnieznói Szent Adalbert Társulat egyházi asszisztense, Fr. Andrzej Kostecki OP és a magyarországi Lengyel Személyes Plébánia lelkésze, Fr. Krzysztof Grzelak SChr.

A liturgia után virágokat helyeztek el a Lengyel Ház alapítójának, P. Wincenty Daneknek az emlékművénél. Halálának 78. évfordulója van ezen a héten. 116 évvel ezelőtt ő lett a magyarországi lengyel emigráció első lelkésze, a kőbányai lengyel templom és a lengyelek szállásának, a későbbi Lengyel Háznak az építtetője.

A lengyel püspöki küldött a Lengyel Intézetbe is ellátogatott, ahol megtekintette a magyar származású Korompay Emanuelnek, a szovjetek által 1940-ben meggyilkolt magyar származású lengyel katonatisztnek szentelt kiállítást. A vasárnapi szentmise után a Lengyel Ház történetét és az egyesület tevékenységét bemutató fotókiállítás is nyílt. Az ünnepség után a lengyel nagykövetség bankettet adott a meghívott vendégeknek.

Piotr Turzyński püspök is ellátogatott a múzeumba, amely a magyarok és lengyelek közötti kapcsolat és kötelékek történetét mutatja be. „Nagy tisztelettel csodáltam azokat az embereket, akik részt vesznek ennek a lengyel identitásnak a megőrzésében, a történelem bemutatásában és a lengyel-magyar kapcsolatok építésében” – jegyezte meg Turzynski püspök. Hétfőn este, Szent Adalbert liturgikus ünnepén Sylvester Rostetter professzor orgonakoncertet ad a lengyel templomban.

A Lengyel Házat Wincenty Danek atya és az Erzsébet nővérek alapították, akik Poznańból érkeztek ide, és a két világháború közötti időszakban a lengyel közösséget szolgálták. Az Otthon a lengyel menekülteknek nyújtott támogatást. A kommunizmus idején a Ház lepusztult, és a lengyelek álma lett, hogy visszaszerezzék maguknak székhelyként, ahol a helyi lengyel közösség kulturális és vallási élete zajlana. Az egyesület által a lengyel nagykövetséggel együttműködve tett intézkedések a 20. század végén meghozták a kívánt eredményt.

A Magyarországi Lengyel Katolikusok Szövetsége széleskörű tevékenységet folytat. A Lengyel Házban óvodát, színjátszó csoportot, Szent Kinga kórust működtet, kiállításokat szervez, valamint különböző lengyel-magyar és lengyel-magyar kezdeményezéseket. Az egyesületet támogatja a Lengyel Külügyminisztérium, a Külföldi Lengyelek Kormánymeghatalmazottja, a magyarországi Lengyel Nagykövetség és különböző lengyel szervezetek, köztük a Lengyel Közösségi Egyesület, de a magyar kormány is.

Kontakt